26.11.2021 Матеріалознавство. Цуман І.В.

Тема: Гліцерин,його властивості.

Гліцерин – це спирт, що складається з трьох атомів. Йому характерна в’язкість і прозорий колір рідини. Гліцерин ще називають гліцеролом, пропантріолом або тригідроксипропаном. Формула –  C3H8O3 або C3H5(OH)3. Його широко використовують виробничі підприємства для виготовлення різної косметики, тютюнової продукції та інших виробів.

Фізичні та хімічні властивості гліцерину

Гліцерин має вигляд в’язкої рідини прозорого кольору, без запаху і з солодкуватим смаком. Він має здатність розчинятися в різних розчинниках, у водному, спиртовому середовищі, в ефірах, однак не піддається розчиненню в вуглеводнях. При поєднанні гліцерину з пропаном-1,2-діол його плинність зростає. Також до властивостей гліцерину можна віднести молярну масу, яка становить 92,1 грам на моль, щільність – 1,261 г/см. До термовластивостей можна віднести температуру плавлення, що становить 18 °C, кипіння – 290 °C, розпаду – 554 ± 1 F, спалаху – 320 ± 1 F.

Щодо хімічних властивостей гліцерину, то він:

– має властивість легко взаємодіяти з органічними і неорганічними сполуками;
– формує прості, складні ефіри і гліцериди металів;
– вступає в різні реакції (реакція заміщення з металевим натрієм).

Застосування гліцерину в сферах діяльності

Хімічний реагент гліцерин широко використовують у багатьох сферах діяльності: в промисловості, парфумерії, виробництві шкіри, при виробництві пороху і т. д. Розглянемо його застосування в кожній сфері докладніше.

Промисловість. У цій сфері гліцерин широко використовується для виготовлення косметичних засобів, адже має багато корисних властивостей: він швидко вбирає воду з повітря (до 50 %), виступає пом’якшувальним засобом, його температура замерзання дуже низька, що перешкоджає засиханню косметичних засобів. Гліцерин добувають шляхом розщеплення жирів гідролітичним способом. Для виробництва косметичних засобів дозволяється використання дистильованого і технічно чистого гліцерину.

Парфуми та фармакологія. При виробництві фармакологічних препаратів і парфумів гліцерин використовується як основа мазей, для пом’якшення засобів, добавка до масла і т. д. Похідну речовину гліцерину – гліцерофосфат – широко застосовують в медицині, а тринітрогліцерин використовують в препаратах для лікування серцевих захворювань.

Виробництво шкіри. Гліцерин виступає засобом для пом’якшення та підвищення еластичності шкіри.

Харчова промисловість. У цій сфері він застосовується як добавка до спиртних напоїв, а його використання допомагає зберігати свіжість продуктів завдяки олігомерам і полімерам.

Виробництво вибухових речовин. Гліцерин виступає речовиною, за допомогою якої добувають тринітрогліцерин. Він використовується для виробництва динаміту і пороху.

Також гліцерин використовують для виготовлення тютюнових виробів, для виробництва основи рідини електронних сигарет, як добавку до молока і т. д.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *